Thurleigh Road/ Wandsworth

This project near Wandsworth common focused on the reinvention of a Victorian family home.

Our clients sought to make the most of their generous double width garden and approached us looking for a way to better connect the exterior and interior spaces of the house. The other key objective of the project was in the re-organisation of internal floors and the interconnecting staircase.

At ground floor the existing traditional conservatory was tired and as typical too hot in summer and too cold in winter. With our design our clients would be able to entertain guests in the formal reception room at the front of the house or enjoy cooking, dining and contemporary garden living in the new open plan space to the rear. To achieve this flow, we used oversized Maxlight corner opening pocket doors that slide into the walls and behind the fireplace. The corner glazing was orientated on the longest diagonal vista of the Christopher Masson designed garden, which pushed the garden out making it feel even bigger. We also created a generous raised patio terrace at the same level as the living area to blur the line between inside and out.

The wildflower green roof of the rear extension was designed to sit on top of an oak flitch beam grid structure subdivided into nine squares and bookended by whitewashed brick walls flanking the Maxlight glazing. From the kitchen, looking up some of these are solid and others have been glazed framing views of the sky. Hidden blinds help to control lighting levels in the extension and offer shade in the summer months.

At the core of the house, we repositioned the new sweeping staircase which is lit from above by a large fixed rooflight. This unlocked the rest of the plan and helped to create a cohesive and flowing place to live as well as a well-lit hanging space to display artwork. This art also informed the interior design palette, which Colour Interiors have skilfully woven into their design.

The new basement is now a place for relaxation, with sauna, steam room and spa area. A light bathed studio to the front provides a room for our client to paint. The upper floors of the house contain the guest bedroom and master suite at first floor and guest bedroom and family bathroom at second floor.

Interior designer/ Colour Interiors

Garden Designer/ Cristopher Masson

Contractor/ Strongbase Construction

Joinery/ Strongbase Carpentry & Anthony Nixon Furniture

Staircase/ Strongbase Carpentry

Glazing specialist/ Maxlight

Wild flower Green roof/ Organic Green Roofs

Photography credit/ 82mm Photography